Richard Symonds er en artist, treklatrer og venn av Tentsile som bruker dagene på å male opp trær på forskjellige måter, jobber med oppdrag for å støtte veldedige organisasjoner og komme seg utendørs så mye som mulig. Vi snakket med ham nylig for å be om inspirasjon og informasjon for kunstnere, naturvernere og friluftsentusiaster, og svarene hans skuffet ikke.

Kan du fortelle oss hva du gjør og hvor lenge du har gjort det?

Jeg har jobbet som profesjonell naturkunstner i over 25 år. Jeg startet min profesjonelle karriere med å jobbe for militæret og fly Target-droner rundt i USA og Midtøsten. Etter denne treårskontrakten var jeg desperat etter å forfølge drømmen min om å bli flypilot. Dessverre mislyktes forsøket mitt på å få mitt kommersielle flysertifikat i USA, og jeg fant meg snart tilbake i Storbritannia uten jobb og uten retning. Jeg tok opp blyanten min, begynte å tegne katter og hunder og fikk snart en første oppdrag for å tegne noens katt! Så mye av en klisjé som det høres ut, har jeg ikke sett meg tilbake siden.

Hva gjorde at du valgte å fokusere mye av kunsten din på dyreliv og bevaring? Var det en spesifikk hendelse som utløste den?

Min lidenskap for kunst har vært med meg siden barndommen. Jeg var ungen som alltid kriblet på matematikkbøkene sine og tegnet bilder av E.T og Storm Troopers! Faren min var involvert med dyrelivskunstneren David Shepherd som hans fotograf og nære familievenn, så jeg vokste opp med å se Davids fantastiske kunst og kjærlighet til dyrelivet, og så alt han oppnådde. Det tok ikke lang tid før jeg ble mer og mer interessert i dyreliv, spesielt afrikansk dyreliv, og jeg sverget for meg selv at jeg også ville leve av å male og tegne dyreliv. Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av dyr og alltid følt en forbindelse med dem, spesielt da jeg vokste opp med katter, marsvin og hunder i familiens hjem. 

Hva har vært den største utfordringen din, kunstnerisk, følelsesmessig eller begge deler, siden du ble involvert i dyrelivs- og bevaringsprosjekter?

Min største utfordring til nå er å male elefantene mine i naturlig størrelse. Denne ideen kom til meg for over 10 år siden i et øyeblikk av galskap! Jeg ønsket å virkelig markere meg i kunstverdenen og samtidig forplikte meg til dyrelivet at hvis jeg kunne overbevise bare en jeger av elefanter til å kjøpe et maleri i naturlig størrelse i stedet for å ta livet av en elefant, så ville jeg ha oppnådd et spesielt mål . Det anslås at én elefant hvert 15. minutt blir drept for elfenbenet sitt, og jeg synes det er både kvalmende og ufattelig.

Hva har vært høydepunktet siden du ble involvert i dyrelivs- og bevaringsprosjekter?

En av de fantastiske fordelene med min kunstneriske karriere er å kunne reise verden rundt på leting etter dyrelivet jeg prøver å male og tegne, men det kan også være utrolig opprivende og emosjonelt. I 2010 dro jeg til Kina for å besøke Animals Asia-reservatet i Chengdu. Denne fantastiske veldedige organisasjonen, startet av Dr Jill Robinson MBE, redder månebjørner fra galleoppdrettsindustrien i Fjernøsten. En bjørn som rørte meg ubeskrivelig var "Oliver". Etter å ha blitt reddet fra galleindustrien, hvor han hadde tilbrakt 30 år i et lite mørkt bur, ble han til slutt reddet og gitt 4 spesielle år ved helligdommen før han gikk bort i 2014. Denne turen gjorde meg tappet for følelser, men drevet av lidenskap å hjelpe til med å samle inn så mye penger jeg kan for å hjelpe til med å få slutt på denne destruktive industrien. Til dags dato har jeg vært i stand til å samle inn over £120 000 gjennom salg og auksjon av tegningene mine for å hjelpe veldedige organisasjoner med å fortsette å gjøre det fantastiske arbeidet de gjør. Dette fyller meg med en enorm følelse av prestasjon, velvære og hensikt, vel vitende om at kunstverket mitt virkelig kan gjøre en forskjell for dyrelivet.

Hvordan er du knyttet til Tentsile, og hvorfor inspirerer produktene deres deg?

Forbindelsen min til Tentsile kom virkelig fra min andre lidenskap i livet, å klatre i trær! Jeg tror ikke at noen på et tidspunkt i sitt tidlige liv ikke likte å klatre i trær! Jeg husker at jeg klatret opp i et vakkert kastanjetre i foreldrenes hage, hvor jeg ofte holdt leir for å stikke av fra folkene mine når jeg var slem. I en alder av 45 føler jeg fortsatt behov for å stikke av fra alt til tider, og det kan ikke være noen bedre måte enn å klatre opp i en 36 meter høy redwood ikke langt fra huset vårt og sitte i en time eller to for å se verden nedenfor passere. Ved en tilfeldighet møtte jeg en herlig gruppe likesinnede som også hengir seg til klatring på høyt nivå, og en av disse gutta introduserte meg for en Tentsile mens vi campet ute i skogen en natt. Jeg ble umiddelbart hekta! Det var som om alle mine barndomsdrømmer kom susende tilbake - en leir i trærne, men denne hadde ekte stil. Jeg eier nå tre Tentsils og elsker hvert minutt å campe med min kone og unge datter så ofte vi kan.

Jeg har enorm respekt for Tentsile som selskap, ikke bare fordi de er et lite britisk selskap, men fordi de også har et godt etisk syn på bevaring. For hvert solgt telt planter de tre trær, og for meg er dette en av hovedgrunnene til at jeg ser på dem som et selskap med fingeren på pulsen.

Kan du beskrive hvordan det føltes å jobbe med maleriet ditt oppe i trærne i en tentsile?

Et aspekt av dagen min er de lange timene jeg har brukt alene på å male i studioet mitt, og det er ofte disse tidene som resulterer i mine sprø ideer. I juni jobbet jeg med et tigermaleri i naturlig størrelse for et veldedighetsarrangement i oktober neste år for Tiger Time i London, og det slo meg hvor fantastisk det ville være å fullføre maleriet i skogen og oppover et tre. Jeg ringte det fantastiske teamet på Tentsile og forklarte min gale idé til dem, og de lånte meg snart en Trillium til jobben. Med Trillium-en min satt opp noen meter inn i trærne, heist jeg det 8 fot x 5 fots maleriet opp med noen tau og tilbrakte en vakker ettermiddag med å fullføre tigeren i naturlig størrelse ute i naturen blant den vakre naturen bak huset vårt.

Hva tror du er det viktigste individer kan gjøre for å hjelpe arter med å overleve truslene de står overfor?

Jeg blir ofte spurt, "Gjør bevaring virkelig en forskjell for verden vi lever i i dag?", og min ærlige mening er absolutt ja. Vi lever i ekstremt vanskelige tider, og verden blir mindre ettersom flere og flere mennesker stoler på vår skjøre planet. En ting som er avgjørende for vår eksistens er å leve i harmoni med alle skapninger på denne planeten. Vi trenger virkelig hverandre for å overleve, og bevaring er den eneste faktoren som vil fortsette å sørge for at vi gjør det. Som mennesker må vi stille spørsmål ved våre destruktive vaner, og hver og en gjøre vårt ytterste for å støtte bevaring på alle måter vi kan, enten det er gjennom kunst, fotografi, musikk, forretninger – you name it, det er verdt å gjøre.

For å se mer av Richards arbeid, sjekk ut http://www.richardsymonds.co.uk/, eller følg ham på Facebook, Twitter og Instagram.

.
september 21, 2015 — Alex Shirley-Smith

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.