Ben Trevor, ellers kjent som Treetopp-trubaduren, har vært arborist i over ti år og musiker i over tjue. De to yrkene hans kombinerte seg på en fantastisk måte i 2012, da han begynte å utføre spillejobber på toppen av svært høye trær for å samle inn penger og bevissthet til kreftforskning og veldedige organisasjoner for trebevaring. I vår siste Tentsile People-blogg snakker vi med Ben om livet hans, arbeidet hans og trærne som får ham til å tikke.

1) Kan du forklare hva du gjør og hvor lenge du har gjort det?

Det hele begynte i 2012 da jeg klatret opp i det høyeste treet i mitt daværende hjemfylke Surrey og utførte en konsert for å samle inn penger til The Royal Marsden Cancer Charity – sykehuset som behandlet mammaen min for brystkreft . Jeg har siden klatret og opptrådt i det høyeste treet i Storbritannia, og jeg opptrådte fra toppen av et stort eiketre, og var lørdag kveld post-overskriften på Larmer Tree Festival 2015. Jeg Jeg skriver for tiden et album med sanger som skal spilles inn i høyden i kjente britiske trær, og mitt endelige mål er å fremføre dette albumet på toppen av Tallest Tree in The World - Hyperion, i California, USA.

2) Hvorfor er trær så viktige for deg?

Mitt første minne om treklatring var i min tidlige barndom på Wimbledon Common. Det er noen nydelige engelske eiker der - de virket enorme for meg på den tiden, men ville nok ikke gjort det så mye nå. Jeg husker bare følelsen av å først få føttene opp fra bakken og bli støttet av dette vakre nettverket av grener. Jeg syntes vibrasjonene og bevegelsene til denne strukturen var enormt betryggende, og gjør det fortsatt nå. Jeg elsker følelsen av søt isolasjon, inneslutning og ensomhet, og jeg husker øyeblikket det trigget i tankene mine, den livlige erkjennelsen av at denne tingen var i live!

Frøene som disse enorme organismene vokser fra – bare små kuler av ren energi og potensial. Perfeksjonen til et eikenøtt i koppen, eller måten en 'konker' på, hvis den får lov til å forbli på bakken, uangrepet av konkurrerende små hender i riktig tid, åpner en klaff på siden og en rot går ned og et skudd går opp - UTROLIG!

Som enkeltpersoner er de utrolige. Den betryggende selvtilliten til en veteran eik i fullt blad, eller det nesten mystiske vidunderet til redwoodskogen. Majesteten til en byaveny med modne London-fly til den seige grusen til hagtorn på myra. Jeg kan faktisk ikke engang begynne å beskrive hvorfor de er så viktige for meg - jeg er redd det går utover vokabularet mitt!

På et planetarisk nivå er de ganske enkelt vitale for vår overlevelse, sammen med mange andre arter.

3) Hva har vært den største utfordringen din, kunstnerisk eller følelsesmessig (eller begge deler!) siden du startet som Treetopp-trubadur?

Uten tvil har det å opptre på Larmer Tree Festival 2015 vært den største utfordringen så langt, både kunstnerisk og følelsesmessig. Det hele kom til takket være Tentsile, skulle du tro. Min venn, medsammensvorne og allsidig rigging-guru, Syd Howells, hadde vært på Larmer 2014 og satt opp en visning for dem, og hadde nevnt for arrangørene at han hadde 'en kamerat som gjør konserter opp trær'. Deres svar var "vel, ta ham inn!", og der begynte det.

Da jeg først gikk med på å spille Larmer, hadde jeg forventet å være veldig mye på sidelinjen og gjøre overraskende opptredener rundt på siden, akustisk og uplanlagt. Arrangørene hadde imidlertid forskjellige ideer. Jeg ble kontaktet av festivalsjef, James Shepard, mens jeg gjorde en "recce" av trær rundt hovedgressplenen på mitt første besøk.Vi utvekslet noen hyggelige saker, så slapp han tilfeldig bomben som han vil at jeg skal fortsette med etter hovedoverskriften på lørdagskvelden! Dette skulle heller ikke bli noen enkel sceneopptreden - Syd og jeg lot oss rive med av planleggingen, og før jeg visste ordet av det ble rutinen ordnet slik: Jeg skulle begynne oppsetningen på toppen av et stort eiketre, gå ned til et lavere pek mellom sangene, så inn på en Chesterfield-sofa (med tilstøtende speilkule) rigget midtveis opp i treet for en melodi eller to, sving deretter ut over mengden og gå ned i mengden for Grand Finale - voila!

Hjertet mitt sank og hodet mitt svevde - jeg har aldri følt slike bipolare følelser på noen gang før - den absolutte gleden og spenningen over utsiktene til å gjøre noe så spektakulært fantastisk foran så mange mennesker, kontra den absolutte terroren og frykt for å gjøre noe så spektakulært fantastisk, og potensielt katastrofalt, foran så mange mennesker! De forrige TTT-stigningene var bokstavelig talt jeg og noen få kamerater som hadde det litt morsomt opp i trærne, for så å gå på puben for å feire. Det hadde vært begivenheten som var det viktigste. Konseptet. Sangene eller kvaliteten på fremføringen var sekundær til selve det å gjøre tingen - alt var for veldedighet, alt for moro skyld. Dette, på den annen side, var ekte og jeg var fullt ut ansvarlig – opptrådte for et stort antall betalende mennesker, på samme regning som virkelig verdensklasseutøvere. Jeg hadde noe seriøst arbeid å gjøre for å komme opp til standarden.

Å prøve å presse dette inn rundt en fulltidsjobb og få små barn betydde at jeg måtte gjøre noen reelle endringer i livsstilen min for å forberede meg ordentlig på det. Jeg begynte å stå opp klokken 05.00 og løpe hver dag for å få meg selv fokusert og i form. Jeg brukte da et par timer før jobb på å planlegge og øve på settet mitt og generelt prøve å få hodet rundt det hele. Selv bare det å velge hvilke sanger jeg skulle spille var en utfordring - jeg rev opp listen og begynte på nytt mange, mange ganger. Dette var også ment å være en stor overraskelse på lørdagskvelden så jeg visste at vi ikke ville få en sjanse til å gjøre ordentlige øvinger opp i treet, siden vi ikke ønsket å gi bort spillet, og en haug med folk svingte seg rundt i trærne med gitarer om dagen ville ha gjort akkurat det. Denne mangelen på forberedelser viste seg å være et stort problem på natten. Jeg var i en tilstand av høy angst i ukene som bygde opp til den store dagen. Dette var som ingenting jeg noen gang hadde gjort før, og det ble forbanna.

På dagen for arrangementet prøvde jeg å fokusere på jobben for hånden og ikke bli overveldet av alt. Det krevde mye å trekke meg vekk fra den lille familien min, men det å ikke svikte barna var en motivator, for ikke å snakke om grillingen jeg ville ha fått av partneren min, Kelly, for ikke å ha brukt all den forberedelsestiden godt ! Det som gjorde ting verre var at jeg hadde revet en muskel i beinet (takket være de tidlige morgenløpene!), og det fikk meg til å hinke rundt på en virkelig komisk måte - som om noen forfalsket det. Syd å sitte i rullestol på grunn av en avbrutt akillessene gjorde oss til et par som ser svært usannsynlig ut for å ha en "Tre Top"-forestilling.

Heldigvis hadde jeg med meg den mest fantastiske gruppen mennesker som hjalp til - et ekte Dream Team. Andrew Walmsley, verdenskjent dyrelivsfotograf, var der for å fange handlingen, Syd koordinerte og ga råd fra bakken, arboristene Marcus Undery og Alfie O'Donnell gjorde en fantastisk jobb med å rigge opp sofaen, speilkule og andre visuelle elementer (Marcus laget til og med et 'LED Stick-Man'-kostyme for showet!), Dr. Matt Upson hjalp til med rigging og var ansvarlig for å muliggjøre min 'Grand Finale'-nedstigning inn i mengden og Andy Robertson var min antenne gitarteknologi. Selvtilliten min ble enormt styrket av å ha disse gutta rundt, og jeg kunne bokstavelig talt ikke ha klart det uten dem, men når det kom til showtime, kunne jeg ikke ha følt meg mer alene.

Jeg var i posisjon på toppen av treet i hele førti minutter mens hovedakten Femi Kuti fullstendig utslettet publikums sanser med sin Jazz/Afro-beat-extravaganza - 'Tough Act. Til. Følg.' gikk i hjernen min hele tiden, sammen med 'Hva i helvete gjør jeg her?'. Jeg må si at jeg aldri hadde følt frykt som det. Jeg snakker selvfølgelig ikke om ekte frykt, som å møte alvorlig sykdom, men snarere frykt for å mislykkes, selv før frykt for å falle!  Jeg følte meg stivnet, men visste at jeg måtte bevege meg – dempet, men jeg visste at jeg måtte synge. Jeg måtte veldig mye skille "følelse" fra "å gjøre". Jeg lengtet etter å være sammen med familien min, et sted der nede blant de silhuetterte hodene, og jeg opplevde med stor klarhet den fysiske følelsen av forestillingen "Vær forsiktig med hva du ønsker deg".

Da vi hadde testet det trådløse utstyret tidligere på dagen, hadde lydgutta sagt at når MC annonserte meg, ville jeg høre det i øreklokkene mine og vite at det var på tide. Jeg begynte å bli nervøs da Femi pisket opp til sitt ultimate vanvittige klimaks, så jeg begynte å ringe til lydgutta over mikrofonen, bare for å få en slags forsikring om at vi var koblet sammen - bare for at noen skulle fortelle meg at alt kom til å bli bra. Jeg fikk ingen respons, men jeg holdt meg rolig og visste at, som de hadde fortalt meg, så snart MC-en gjorde sitt, ville vi være live og klare. MC gjorde sitt: «He's a singer-songwriter, he's raising money for The Royal Marsden, performing for you tonight from the top of a tree, give it up for TREE TOP TROUBADOUR!!!...» - Ingenting.

Ingenting i skjermene mine, ingenting fra mikrofonen min. En tynn og fjern belastning fra gitaren lød over den stille, forventningsfulle mengden, som skulle ønske den ikke hadde gått ut der alene. Spotlyset flammet i bunnen av treet, mens jeg krasjet og brant på toppen. Mens jeg desperat bjeffet inn i mikrofonen og fomlet forgjeves med knotter på batteripakkene, kunne jeg høre, men ikke se, gutta i treet bak og under meg som ropte «det er ingen mikrofon!». Publikum ropte, jublet og sang og ønsket at jeg skulle få noe til å skje, men jeg klarte ikke. Jeg zippet ned den diagonale klatrelinjen som var på plass for å lede meg til posisjon 2 på treet i håp om å få en signalforbindelse i lavere høyde, og fikk bare noen alvorlige taubrenninger i fingrene i prosessen. Da de hadde fått en håndholdt trådløs mikrofon til meg, var jeg allerede beseiret. Jeg prøvde å slå ut et vers og refreng av 'Kids' av MGMT, sakte, med enkle trommeslag i et forsøk på å unnvike tilbakehoppet og ekkoet fra hovedscenen PA, men uten monitorer var det dumt.

Det absurde i å sitte på en sofa, opp i et tre, nær midnatt, med en enorm folkemengde foran og under meg, mens den superaktede dyrelivsfotografen Andrew holdt en mikrofon for munnen min, bare kilte noe i meg og humoren i situasjonen overvant heldigvis fortvilelsen. Jeg beklaget og lovet å komme tilbake neste dag med et skikkelig sett. Responsen fra publikum, selv om ting hadde gått så galt, var utrolig. Den berømte 'Larmer Love' - jeg hadde aldri opplevd noe lignende. Effekten det hadde på meg var grunnleggende, som om noe klikket og jeg visste at dette bare var en utfordring å overvinne, å ikke gi opp og at det jeg gjorde var riktig og verdt og fantastisk. Jeg følte at jeg sirklet rundt i en annen atmosfære, og opererte på et annet nivå enn før. Vi hadde prøvd noe som aldri hadde blitt gjort før, og uten at noen falt fra treet, kunne ting ikke ha gått mer galt, men på en eller annen måte var det fortsatt greit, vi hadde rett og slett lært noe. Jeg vil aldri glemme hvordan det føltes.

Vi kom tilbake dagen etter, byttet noen få ledninger og sånt rundt, men gjorde egentlig alt det samme, og utstyret fungerte. Hva kan du gjøre, ikke sant? Det var et flott sett, og publikum var nydelig, om ikke fullt så vanvittig som forrige natt. Jeg ble oppsøkt og gratulert av mange mennesker etterpå, noe som var fantastisk.Det var et par ting som virkelig satt fast i hodet mitt: En dame kom bort og nevnte min versjon av The Verves 'Drugs Don't Work' som jeg hadde spilt med henvisning til en venn som nylig hadde mistet faren sin på grunn av kreft. sa at etter å ha hørt ordene i konteksten jeg hadde beskrevet, betydde det virkelig mye for henne og ga henne trøst i kjølvannet av å miste mannen sin til kreft. En fyr som hadde komplimentert meg for musikken sa at han 'aldri egentlig hadde tenkt på trær før', noe som forbløffet meg. Han dro, så på trærne rundt seg, og så ut som om han prøvde å gi et navn til et ansikt han ikke hadde sett på flere år. Som et helt nytt rike åpnet seg i sinnet hans, eller noe veldig gammelt og fjernt ble vekket igjen. Jeg visste at han ville være en trefan fra da av. En gutt på rundt 8 år spurte om jeg klatret i trær hver dag. Jeg sa til ham, ja, og han sa at han også skulle klatre i trær hver dag!

Hvis ingenting annet hadde kommet fra den hendelsen, ville jeg vært glad – bare opplevelsen og disse tre samtalene alene gjorde det hele verdt. Så mye mer kom imidlertid fra det - et frø ble plantet, hvis du unnskylder ordspillet, og planene for neste års festivalsesong er allerede i gang...

4) Hva har vært høydepunktet i løpet av den tiden?

Se ovenfor! Men egentlig er det menneskene jeg har møtt som har hatt størst innvirkning på meg. Å oppleve energien og sjenerøsiteten til noen virkelig spesielle mennesker har inspirert meg uten ord og oppmuntret meg til å jobbe på et helt annet nivå. Å møte Brian Blessed i et kjellerstudio i Soho for å ta en prat på kameraet om TTT var et stort høydepunkt.

En overflod av historier kom ut av det møtet alene, men bare å oppleve den enorme varmen og kraften i personligheten hans, og å vite at han var interessert i det jeg hadde å si, var forbløffende. Han er den virkelige avtalen, det er ingen handling; han er enda mer mektig og praktfull personlig enn karakteren du ser på TV. Han er en fullverdig naturkraft, og jeg er helt ydmyk over å ha møtt ham.

5) Kan du fortelle meg litt om innsamlingen din gjennom Tree Top Troubador?

Jeg har så langt samlet inn over £4000 med TTT, men planen har alltid vært å holde en stor pengeinnsamling på slutten av kampanjen, hvor jeg vil vise en film av hele bestrebelsen og auksjonere bort alt donert utstyr . Etter hvert som kampanjen skrider frem, blir det imidlertid stadig vanskeligere å se en slutt på den, så jeg er nå i ferd med å utforme forskjellige strategier for å samle inn penger.

Jeg har begynt å skrive et album som jeg har tenkt å spille inn på toppen av en rekke bemerkelsesverdige trær rundt om i landet med sikte på å turnere rundt i Storbritannia og over hele Amerika, i håp om å fremføre det i sin helhet, opp Hyperion i California. Jeg håper å finansiere albumet ved å flytte det rundt i byer og følge malen 'living room show' som mange artister nå bruker, men i stedet for stuer vil jeg tilby å komme og spille opp favoritttreet deres! Jeg skal også snakke/opptre i skoler og kommersielle organisasjoner.

Jeg håper å verve noen kjente navn for å bidra til å promotere dette og har allerede fått god hjelp fra folk som Andy Beckwith (Game of Thrones), John Parr (St Elmo's Fire), Labi Siffre (Something Inside So Strong) ) og, selvfølgelig, den store Brian Blessed (allsidig legende).

Så langt har jeg samlet inn penger direkte til Royal Marsden, men ønsker nå å utvide denne innsamlingen til veldedige organisasjoner. Jeg ser nå på å sette opp en spesifikk veldedighetsorganisasjon for tre med arb. selskap jeg jobber for som vil gjøre oss i stand til å gi mennesker og organisasjoner trær å plante gratis. Det er imidlertid et komplekst emne, så jeg gjør mye forskning for å finne ut hvor energien min vil være til størst nytte. Se denne plassen...

For å holde øye med Bens eventyr, følg ham på Facebook, Twitter og Instagram, og se etter en annen blogg på arb-en hans . arbeid de neste ukene.

 

 

oktober 13, 2015 — Lucy Radford

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published.